Alhamdulillah hari ni mood masak rajin lagi, pagi ini mama buat kuih cara utk anak2 dan babah serta nasi goreng sikit. So tengah hari mama siapkan nasi tengah hari pula berlaukan gulai ketam dan ketam goreng sambal bersalut telur....ulam timun dan sambal belacan ja... cukup bila mkn ketam tak blh banyak mata sbb ketamkan rumit sikit nak mknnya... jom layan menu mama hari ini, rezeki allah s.w.t kepada kita semua....alhamdulillah syukur....Mama ambk resepi dlm internet ja try pg ni... tapi bila bancuh x pakai sukatan pun main agak2 ja alhamdulillah menjadi.... bahan2nya.,.
1)Tuangkan parti santan segera sbgks RM 1 kedlm blander serta potong daun pandan dan blandkan...
2)Tapis dan masukan air santan bercampur air daun pandan tadi ke dlm blander semula dan masukan tepung gandum, telur dua biji, planta satu sudu besar dan garam sedikit serta sedikit air. Tuang dlm bekas check tgk bancuhan tersebut biar likat sikit kira kita tuang tu dia x putus alirannya. (pandai2 la agak ye)
3)Panaskan acuan dan ikatkan daun pandan utk memudahkan merenjis minyak pd acuan agar tidak melekat time nak masak nnti...
4) Bila acuan dah panas tuangkan bancuhan tadi, biar sekejap agak tepung bhgn bawah dah masak sikit baru masuk gula ditengah2 acuan bersalut bancuhan tepung td.. tutup dan tunggu sampai lapisan atas keras n tak berair.. bg garing sikit baru cantik dan sedap...selamat mencuba....
Masya allah rezeki mama dpt ketam bertelur, mmg sedap nii.... mama beli 4 ekor ja, anak2 nak mkn gulai ketam yg mama teringin ketam goreng sambal bersalut telur so mama buat keputusan bahagi dua utk 2 menu kita... ini lah hasilnya....Kari@gulai ketam tomis darat berserta nenas....mmg terbaik la... adik mkn nasi tambah 3 kali kalau tak mmg susah budak ni nak mkn nasi byk...
cara2nya:
2 ekor ketam di bersihkan
nenas bersaiz kecil 1 biji dipotong
*1bgks kecik rempah ketam, udang
*1 bgks satan pekat rm1/santan kotak pun blh.
* 1 biji bawang besar
* 2 ulas bawang putih
* sedikit halia
(blandkan bahan bertanda *)
tuang dlm periuk dan didihkan atas api
Tambah air kalau pekat sgt
masukan asam keping sikit ja jgn byk coz nenas dah masam (1kpg cukup kalau saiz besar), sos tiram, garam dan gula.
setelah mendidis masukan nenas dan ketam
1 biji bawang besar dipotong halus dan 2 tangkal daun kari, goreng bhn td bg garing dan tuangkan kedlm periuk termasuk minyak sekali.
Cuba rasa biar rasa garam, masam2 manis baru ummmpppsss bila mkn tambah kicap kipas udang dlm nasi, peahhh blh abis seperiuk nasi tauuu... selamat mencuba....Ketam goreng sambal bersalut telur
bahan2
2 ekor ketam dibersihkan
*cabai/cilii kering
*1 ulas bawang besar
*4 ulas bawang putih
blanderkan *
1 batang serai
1 tangkal daun kari
1 biji telur ayam
air asam
gula, garam dan sos tiram
Caranya..
Ketam di gaul garam dan kunyit
Panaskan minyak dan gorengkan ketam dahalu, setelah garing masukan kedlm pinggan.
Minyak ketam td guna utk tomis bahan cabai blander td, masukan air asam jawa, garam, gula dan sos tiram dan serai yg ditindik bersama daun kari...bg pecah minyak dahulu.
Setelah pecah minyak sambal td baru masukan ketam yg telah siap digoreng dan pecahkan telur sebiji kedlm kuali dan hancurkan bg sebati dlm kuah dan bersalut pd ketam..potong bawang besar bulat2 dan setelah rasa umppsss tutup api utk dihidangkan...(sambal kena pekat sikit baru best)
Kata2 hikmah dr saya
"Airtangan isteri pengikat kasih syg sebuah kelaurga" insya allah....
Posted via DraftCraft app
No comments:
Post a Comment