Semlm call mak nak tanya resepi roti jala coz last minit teringat nak buat kuah durian yg tinggal sebiji lagi dr yg lain2 yg dah selamat didlm perut masing2.hehehe.. tolak adik je tak rasa langsung.. adik mmg tak suka sungguh durian.. kalau bg juga pakai nagis la dia sambil kata tak sedap...tak sedap.bila nak buat kuah sedap kalau ada roti jala tapi main nak mkn time breakfast pg td so mlm kat nak tdo tercari2 la resepi nak buat roti jala.. Call mak tak angkat seach internet resepi mcm susah je siap ada yg kena campur santan la, susu cair la mcm2 lagi.. Lewat dah mak tok call so terus tanya mak tok n maktok bg la petua yg first time mama buat hari ini menjadi...:-
Jom Layan Resepi Mak Tok..
Bahan2:-
1) 2@3 cawan tepung gandum
2) sebiji kuning telur
3) garam dan air
4) pencelup kuning
cara2nya:
Masukkan tepung kedalam blander, kuning telur, garam dan air agak2 lebih dr setengah blander tu.. Lepas tu bland je adunan tu dan terus tuang kedalm bekas dan kacau sehingga sebati, kalau pekat tambah air tapi jgn cair sgt pandai2 la agak ye.. Lepas tu tambah pencelup warna kuning sedikit kalau tak pucat la roti jala tu. Gtau mak tok dlm resepi internet dia kata letak kunyit.. tapi mak tok tak kasi sbb nnti bau kunyit. Petua mak tok yg paling best ialah mak tok ajar mcm mn nak buat acuan sbb mama cakap kat umah tak dak acuan roti jala so mak tok suruh mama cari plastik keras cth plastik gundi beras atau pun pakai daun pisang buat corong dan bg lubang halus agak2 bancuhan tepung td boleh keluar dgn elok.. So apa lagi cari plastik la mama utk buat acuannya.. walaupun renyah sikit tapi tetap menjadi.. nak buat jual tidak le.. setakat mkn lepas le...
jom layan pic lak...
No comments:
Post a Comment