3 hero comel mama 2011

Saturday 6 October 2012

Menu ikan siakap 3 rasa dan Laksa Berbaloii-baloiii

Alhamdulillah mmgu ni keja buat makan je mama, sbb apa sbb udah baik demam agaknya. Minggu sudah masak org sakit n then mkn luar je.. Semlm masak nasi putih bersama ikan siakap 3rasa (favorite along lanii) n sayur bayam utk mama. 2 ekor siakap selamat dikorbankan oleh kita sekeluarga. Seekor buat 3rasa dan seekor lagi buat goreng je sbb mama yg nak mkn mcm tu je nak cicah dgn sambal picit (air asam) dgn sayur bayam. Mkn pula nasi panas2 apa nak dikatakan... mavelosss

Nak ke resepi siakap 3 rasa jom kot2 anda nak cuba:

1 ekor Ikan siakap digoreng garing

bahan utk kuah
4biji cili besar
1 biji bawang besar
3biji bawang putih
halia sedikit
(* blander semua bhn diatas sehingga halus)
2 btg serai(titik or blander dgn * ikut kata hati)
5helai daun limau
2biji limau nipis
3biji tomato merah
sos tiram
gula
garam
kicap manis

Cara2..
Masukan minyak kedlm kuali, masukan bahan yg sudah diblander tadi, titik serai ( serai terpulang kalau nak potong halus2 dan blanderkan sekali dgn bhn diatas pun blh) klau utk anak2 titik pun ok sbb senang dia org nak mkn nnti. Potong kasar2 daun limau dan perahkan air limau nipis kedlm kuali dan juga masukan tomato yg dipotong 4. Masukan garam, gula, sos tiram, sos cili sikit (kalau nak le), kicap manis nak bg kuah seakan merah gelap. Kalau tak masukan kicap nnti jadi sweet sour lak.. so nak bezakan dan rasa juga berbeza k. Nak tahu masakan puan2 sedap ke tidak perlu la rasa dan rasanya perlu ada manis, masam dan pedas. Pandai2 la ejas ya dan akhir sekali tuang aje kuah ke atas ikan siakap yg siap digoreng yg telah tersedia didlm pinggan anda, jgn rendamkan ikan kedlm kuali sbb nnti ikan tersebut akan terlalu lembut.Selamat mencuba..
(Pastikan akan menjadi kebanggan suami dan anak2 anda nnti) Sy mmg suka masak utk mereka, sbb bila masakan sy habis dan mendapat pujian mereka yg letih akan menjadi happy sgt2...

So utk hari ni pula mama sediakan Laksa, dah lama tak makan laksa dah lama tak buat sbb apa? sbb malas..
Smlm sebelah ptg pergi urus tugasan tok abah langkawi pd mama. Lepas selesai kita singgah pasar mlm dan bila melihat ikan kembung baru2 terasa teringin nak mkn laksa pula. So beli la bhn2 utk buat laksa.. Sampai je umah kita mkn apa yg dah dibelikan di pasar mlm je.. Mama rehat sekejap dalam kul 9mlm terus buat kuah siap2 sbb apa esok kuah tu lagi sedap utk dimakan..
Ikan tak sampai 2 kilo pun tapi laksa mama rebus 2 bgks sbb mama nak kasi dekat untie shiha kwn ofis mama sikit. Niat utk bg pada kerani mama abg duan pun ada juga tapi tgk ptg ni laksa cukup2 je, teringat wife dia sedang pragnant..Tapi apakan daya main dgn anak2 tengah membesar ni masak apa pun insyak Allah habis. Tapi badan anak2 tak gemuk pun.. Yg koi besar mama n babah ja.. Metabolisma dia org tinggi lagi sbb tdo kurang.

Jom nak share resepi Laksa air tangan mak tok.

1kilo ikan kembung(dibuang perut shj dan dibersihkan)
segengam cabai kering yg dipotong buang biji dan direbus)
2 biji bawang besar
sedikit belacan
daun kesum dan bunga kantan
2 btg serai (titik)
asam keping.

cara2nya
Ikan direbus bersama asam keping. Biar ikan rebusan sejuk sikit dan asingkan air rebusan (jgn buang sbb nak guna blk) termasuk asam keping td.
Asingkan isi dan tulang ikan rebus tadi dan blander isi dulu serta tuang masuk dlm air rebusan tadi. Baru blander tulang + kepala ikan yg berbaki dan tapis utk asingkan tulang2 td.. pastikan kuah ikan 100% tiada tulang.. bahaya..
Blander cili kering yg dah direbus+ bawang besar+ belacan.
Tuang masuk dlm kuah ikan yg telah siap diatas api, biar kuah nampak kemerahan baru kuah rasa sedap nnti kalau pucat mmg out la kuah anda.
Masukan daun kesum dan bunga kantan serta titik serai dlm 2 btg (tambah wangi pd kuah)
Garam, gula dan sedikit perasa (ajinomoto)
Rasa kuah kalau x cukup asam perlu tambah lagi asam keping kalau dah kena dgn selera mulut anda cukup dgn asam yg direbus bersama ikan td..
akhirnya rebus bihun laksa yg telah direndam terlebih dahulu dan hidangkan bersama ulam-ulaman yg anda suka...
p/s: kalau nak mkn keesokan harinya, mlm tu boleh buat siap2 sbb esok panaskan aja, kuah akan lagi best n meletoppp cukup rasa dan perasa..
Selamat mencuba....

Pengikat kasih syg dlm organisasi kekeluargaan adalah air tangan seorg
isteri@seorg mak/mama/ibu/umi dan sewaktu dgnnya...





No comments:

Post a Comment